Ahhoz, hogy megértsük a foci csapat történetét, sokat kell az egyetemről is beszélni, hiszen szorosan összefügg a kettő. 1950-ben Gödöllőn a Premontrei Gimnázium falai között nyert elhelyezést a magyar mezőgazdaság fellegvára az Agrártudományi Egyetem.
A remek parkok, pompás fenyőerdők, nagy zöldterületek már akkor is szinte felkínálták a lehetőséget a rendszeres sportolásra, aktív testmozgásra. 1951 szeptember 26-án került sor a GEAC első vezetőségválasztó közgyűlésére.
 
1955-ben az Agrár Tudományi Egyetem 10 éves jubileumi évfordulójából több sportágban megrendezték a Földművelésügyi miniszter vándorserlegével díjazott versenyt, amely később az I. Agrár sportnapok nevet kapta. Agrár sport napok első kiírását Gödöllő rendezhette. A foci tornát a GEAC nyerte. 1957-ben az előző év végén történt politikai események miatt megszűnik az egyetemi sportkörök Haladás elnevezése. A közgyűlés az Agrár Egyetemi Sportkör(ASC) nevet hagyta jóvá. Ebben az időszakban 1960-ban érték el a labdarúgók  legszebb sikerüket, amikor Debrecenben a négyes döntőben legyőzték a 6 NB1-es játékost fölvonultató SzEACot, és a döntőben is csak a 88. percben beszedett góllal kaptak ki azNBII-esDEAC-tól. 1961-ben az ASC a Megye II. osztály második helyén végzett, és ezzel följutott az I. osztályba. 
 
Az 1962 május 14.-én megtartott közgyűlésen a sportkör új neve: Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (GEAC) lett. 1967-ben elkészült a ma is jó állapotban lévő új labdarúgó pálya.
1964-ben edzőmérkőzést játszott a válogatottal. A válogatott összeállítása: 
Ilku (Tóth), Mátrai, Marosi (Szepesi), Sárosi, Nagy, Sipos, Göröcs, Albert, Tichy, Rákosi, Dr. Fenyvesi. Az eredmény 16-1.
 
1968-ban újabb jelentős változás állt be a sportkör életében. Az ATE mezőgazdasági, és Gépészmérnöki Kara végleg kiköltözött Gödöllőre, és az önálló sportköre, az AGSC beolvadt a GEAC-ba, ami jelentős megerősödést vont maga után. A még Pesten maradt hallgatók továbbra is a Budapest bajnokságban vettek részt GEAC néven. Néhány szó a Mezőgazdasági Gépészmérnöki karról:
Az AGSC-t 1955-ben alapították 5 szakosztállyal.1957-ben a Mezőgazdasági Gépészmérnöki Főiskola a Gödöllői ATE Gépészmérnöki kara lett. 1964-től a kari hallgatók részben már Gödöllőn tanultak, 1967-ben elkészültek Gödöllőn a létesítmények, és1968-tól a két sportkör egyesült. Az AGSC Budapest I. osztályú foci csapatot hozott Gödöllőre.
 
1971-ben ismét ellátogatott a válogatott Gödöllőre. A csapatok összeállítása: 
Válogatott: Gellei-Káposzta,Mátrai,Szűcs,Ihász-Matesz,Rákosi-Bene,Albert, Varga, Farkas. 
GEAC:Szabó(Füzi)-Deme,Papp,Beke-Grünfelder, Ányos- Karsai, Z. Szabó, Tóth, Csoma, Vári.
Azeredmény8-2.
 
1974-ben Benedek Endrétől Faliszek Sándor vette át a foci csapat irányítását. (Benedek Endre 1952 óta edzette a csapatot) 1976-ban Faliszek Sándortól Nagy Béla gépészmérnök, és tanársegéd vette át a GEAC trenírozását, aki napjainkig is betöltiezt a pozíciót. Vezetése alatt 1986-ban főiskolai bajnokságot nyertek, háromszormásodikok, háromszor harmadikok voltak, tízszer jutottak az országos négyes döntőbe. 
 
1980-ban ismét a Járás bajnoka lett a GEAC. 1984-ben megnyerte a megyei II. osztályt és följutott a Megye I. osztályba, ahol 14 évig szerepelt változó eredményekkel (1991-ben a harmadik helyezés).
Új öltöző épült először 1985-ben, majd a jelenlegi 2003-ban, alapvetően szakosztályi beruházásban. A 80-as, 90-es évek fordulóján a GEAC foci csapata rendszeresen megnyerte az Agrár Sport Napokat. 2000-ben név változásokon ment át az egyetem, új neve: Szent István Egyetem.

A szakosztály történetében kiemelkedő játékosok:
 
Gergály Gyula a népszerű "Murok" szintén patinás tagja volt egyetemünk 50-es évekbeli labdarugó csapatának. Egyik legeredményesebb csatárunk volt. Egyetemi tanulmányainak befejezése után a Zalaegerszegi TE egyik legjobb játékosa volt évekig.
 
Tóth Jenő: a 80-as évek kiemelkedő képességű játékosa, klasszikus középcsatárként az aktuális bajnokság rendszeres legjobb góllövője, egyetemi főiskolai bajnokságok kiemelkedő szereplője. Tanulmányai befejezése után NB I.B és NB II bajnokságban játszó csapatokba igazolt, majd visszatért a GEAC-ba. Jelenleg is fontos szereplője a szakosztály mindennapi tevékenységének.
 
Balázs János: Fradi nevelésként került az egyetemre illetve a GEAC-hoz, végzés után (1984) NB II –be igazolt (ESMTK). Középhátvédként a GEAC valaha volt egyik legjobb játékosa volt.
 
Rith Norbert: Kosárlabdázóként került az egyetemre, aktív labdarúgó tevékenységét itt kezdte. Fegyelmezett és nagyon tudatos munkája eredményeként rövíd időn belül a főiskolai bajnokságokban is igen eredményes csapat meghatározó játékosává vált. Végzés után a Békéscsaba NB I csapatához igazolt.
 
Simon János egyetemünk egyik legjobb labdarúgója volt. Sokszor segítette csapatunkat győzelemre küzdeni tudásával és irányító készségével. Tagja volt a főiskolai bajnokságot nyert csapatunknak. Tanulmányai befejezése után a Bp. Volán NB. I. csapatához igazolt, majd több NB I-es, NB I-es csapatot követően visszatért. Jelenleg is aktív tagja a GEAC csapatának.
 
Seregi György: sokoldalú előképzettsége (kosárlabda, öttusa) is nagyban segítette labdarúgó pályafutását. Több poszton meghatározó játékosa tudott lenni aktuális csapatának, mozgékonysága, ritmusérzéke, taktikai-technikai képzettsége alapján sokkal többre hivatott, mint amit elért. Egyetem befejezése után NB II csapatokban stabil játékos volt, majd visszatért a GEAC-ba.
 
Puskás János: a Bp.-i Volán NB II csapatától került egyetemünkre, illetve a csapathoz. Végzés után az egyetemen maradt oktatóként, hosszú időn keresztül szolgálta a GEAC csapatát fegyelmezett, eredményes, néha kissé túl vehemens játékával.
 
Sztaniszlav Kraszovszkij: a Szovjetúnió ösztöndíjasaként a Kijevi Dinamó  csapatából került a GEAC-hoz. Fantasztikus fizikuma és hihetetlen odaadó csatárjátéka pótolta technikai hiányosságait, mind a főiskolai bajnokság mind a GEAC aktuális bajnokságban játszó csapatának meghatározó játékosa volt, az ellenfelek rendszeresen külön készültek kikapcsolására, általában sikertelenül. A Bp-i Vasas csapata éveken át próbálta leigazolni (az akkori szabályok ezt nem tették lehetővé- állami ösztöndíjas hallgató volt). Végzés után Mo-on maradva NB II csapatok meghatározó játékosa volt.
 
Jeszenovics Gábor: Bajáról került az egyetemre és a GEAC-ba, majd végzés után NB II-s csapathoz, stabil kezdőkapusnak. Nagyon jó felépítésű, technikailag képzett kapus volt, kicsivel nagyobb önbizalommal még többre vihette volna.
 
A szakosztály jelenlegi edzője: Dr. Nagy Béla, TF edzői és UEFA B minősítéssel rendelkezik.
 
Edzési időpontok: a hallgatók aktuális elfoglaltságához igazodva kedd, szerda és csütörtök (vagy péntek).
 
A szakosztály keretében jelenleg felnőtt és öregfiuk csapat szerepel, zömmel SZIE hallgatóiból kerülnek  ki a játékosok, de rendszeresen vannak „külső tagok” is.