Sportorvosi (versenyengedély) készítésének menete

 

1. A Magyar Atlétikai Szövetség elektronikus rendszeréből (MIR) letöltendő a szükséges nyomtatvány, amit a versenyző edzője, ill. a szakosztály vezetője tud megtenni és kinyomtatni. A nyomtatvány személyre szól, tartalmazza a sportoló adatait, az igazolás típusát (normál / ideiglenes), át nem ruházható!

2. Normál engedély esetén a sportorvosi engedély - és ezzel együtt a versenyengedély is -a kiállítástól számított 1 évig, 18. életévüket be nem töltött sportolók esetében pedig 6 hónapig lesz érvényes. Ideiglenes sportorvosi engedély esetén pedig a sportorvos által feltüntetett érvényességi dátum lesz a versenyengedély érvényességének lejárta is.

3. Az edző által kinyomtatott sportorvosi igazolást (versenyengedélyt) a sportolónak magával kell vinnie a sportorvoshoz.

4. A sportorvosi vizsgálatra a kinyomtatott versenyengedély mellett ki kell tölteni és le kell adni egy kérdőívet, amely csatolva megtalálható, ill. az osei.hu honlapról letölthető (http://osei.hu/LetolthetoDokumentumok/sportoloi_kerdoiv.pdf).
Az űrlapot 18 év alatti sportolók esetében a gondviselőnek (szülőnek) is alá kell írnia!

5. A vizsgálat után a kitöltött, sportorvos által aláírt engedélyt a lehető leghamarabb vissza kell adni a versenyző edzőjének, amit az edző digitális formában visszatölt a MIR rendszerbe. Ez a lépés - amennyiben nem áll rendelkezésre semmilyen digitalizáló eszköz - kihagyható, viszont jelentősen meggyorsítja a versenyengedély kiadásának folyamatát.

6. Feltöltés után a MASZ adminisztrátora ellenőrzi a beküldött igazolást és amennyiben azt rendben találja, az abban feltüntetett dátumok alapján kiállítja a versenyengedélyt. A versenyengedély szükség esetén a MIR rendszerből kinyomtatható, de ez a versenyeken való részvételhez nem szükséges, mert a sportorvosi érvényességét a rendszer a nevezéskor automatikusan ellenőrzi.

7. Ettől kezdve a sportoló rendelkezik versenyengedéllyel az abban feltüntetett dátumig, azonban a MASZ-hoz 10 napon belül postán beérkezett eredeti példány által válik véglegessé a versenyengedély.

A GEAC atlétika szakosztálya csoportosan lehetőséget biztosít a versenyzőknek arra, hogy egy előre megbeszélt hétköznap esti vagy hétvégi időpontban a sportorvos kijön az egyesülethez (SZIE Sportcsarnok) és 2.000.-Ft/fő térítés ellenében elvégzi a sportorvosi vizsgálatot, amely tartalmaz EKG-t, vizeletminta ellenőrzést és minden más szükséges vizsgálatot. Aki ezzel a lehetőséggel nem tud/akar élni, térítésmentesen megcsináltathatja a sportorvosit a gödöllői (körzeti) orvosi rendelőkben vagy Budapesten a Sportkórházban.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem minden körzetben van sportorvosi szakrendelés és sok esetben heteket, hónapokat kell várni az előjegyzésre, a vizsgálat időpontjára. Az egyesület a kiemelt (válogatott, ill. Országos Bajnokságokon érmet nyert) sportolóknak kifizeti a helyi sportorvosi vizsgálat költségét.

 

Sportolói kérdőív sportorvosokhoz